Kulturkändis

PB musikkritiker.
Mötet med Dagens Nyheter

På hösten 1895 flyttade PB till Stockholm. Nu behövde han inkomster. Han gick upp till Dagens Nyheter för att sätta in en annons om att han tog emot pianoelever. Det var vanligt vid denna tid att framför allt flickor i bättre bemedlade familjer skulle lära sig att spela piano. Så det fanns en marknad för pianolärare. 

Redaktören på Dagens Nyheter, Victor Sjöberg, tog emot honom och hörde sig för om hans studier och frågade plötsligt om Wilhelm kunde skriva recensioner, och så fick han i uppgift att samma kväll skriva en provrecension av Filharmoniska sällskapets konsert, där Schumanns Faust-musik spelades. Dagen därpå blev han anställd som musik-recensent och stannade på Dagens Nyheter i 30 år och blev Sveriges mest kända musikkritiker.  

Man kan säga att över en natt förändrades PBs liv, från en obemärkt pianolärare från landet till tonsättarlöfte med tillgång till hela Stockholms kulturelit. Han blev mycket god vän med Dagens Nyheters chefredaktör, Fredrik Wult von Steijern, ja han blev nästan som en son i hans hem, och det var inte vilket hem som helst, utan det var slottet Kaggeholm, på Helgö i Mälaren, där PB vistades mycket. (Eller i von Steijerns våning vid Kungsträdgården). Här på Kaggeholm ordnades mycket fester och litterära salonger. Här träffade PB middagsgäster som, Heidenstam, Hjalmar Söderberg, Ellen Key, August Strindberg och Oscar Levertin, plus alla skådespelare och operasångare.

PB och operasångerskan Mathilda Jungstedt-Reutersvärd på lunch på Aspnäs värdshus i juli 1906.
PB på resa i Italien 1921-22.

Länkar till andra fotoalbumsidor